AZ EMBERI FEJNEK SÚLYA VAN

 

Az okostelefonok, táblagépek, laptopok használói közül egyre több embernél jelentkeznek olyan nyakbántalmak, amelyeket ezen testrész természetellenes tartása és használata okoz.

Egy átlagos emberi fej tömege 4,5-5,5 kilogramm. Ideális állapotban a fejünket függőleges tartással támasztja alá a nyakunk, így a súly egyenletesen oszlik szét a vállon és a gerincoszlopon. Amikor azonban a nyakunkat folyamatosan előrehajlítva tartjuk, hogy lássuk a képernyőt, akkor fejünket szokatlan helyzete miatt akár négyszeres súlyúnak is érezhetjük, ami az egész testet megterheli.

Felmérések szerint az ilyen jellegű ismétlődő túlterhelés okozta nyakbántalom már minden ötvenedik dolgozót érint. Egy nemrégiben készült brit felmérés azt mutatta, hogy a lakosok 44 százaléka naponta 30 perc és két óra hossza közötti időn át a beszélgetésen kívül másra is használja mobiltelefonját.

Ne feledkezzünk meg gyermekeinkről, akik ebbe a fejlődő világba születve, már akár általános iskolában, ha nem előbb, ezt a rossz nyaki testtartást kezdik átvenni a kommunikációs eszközök használatával.

 

Az én tanácsom a cikk olvasóinak:

Figyeljünk testtartásunkra mostantól a telefonunk, tabletünk és laptopunk használatánál is! Laptopunk mindig legyen szemmagasságig felemelve (alápolcolva: laptophűtővel, papírstóccal vagy vastagabb könyvekkel), hogy a fej előrebukását szintén elkerüljük.
Mindig figyeljük az időt, hogy ne órák hosszát töltsünk el a kommunikációs eszközeink előtt.

A hátmasszázsba tartozó nyak átmasszírozása enyhíti ennek a fájdalomnak a megszűnését és csökkenti a nyak körüli izomzat felhalmozódásának- ismertebb nevén banyapúp - merevségét, keménységét a rendszeres masszíroztatás.