A BANYAPÚP, MINT NYAKI FÁJDALOM

Egy kevéssé ismert ortopédiai elváltozás, ami szégyenérzetet, önbecsülési problémákat okozhat és esetenként fájdalommal jár.
Ez a banyapúp, amelynek kialakulásáért leginkább a rossz testtartás felelős.

Mi a banyapúp?

A banyapúp egy rendellenes görbület a felső hátcsigolyán, ami egy tenyérnyi méretű, jól tapintható, puha púpot képez a nyak alatt. A púptól a fej és a nyak előredől. Az elváltozás sok esetben csak esztétikai problémát okoz, de előfordul, hogy nyakfájáshoz, ízületi gyulladáshoz, izomgörcshöz, fejfájáshoz, szédüléshez vezet.

A környezet figyelmeztet!

A rendellenesség idősebb korban gyakoribb, de fiatalok körében is előfordul. Mivel fájdalmat többnyire nem okoz és szemből nem észrevehető, a púpra sokszor a környezetben élők hívják fel a figyelmet, ami igen kellemetlen mindkét fél számára.

Mitől alakul ki?

Leggyakrabban a nyak és a hát tartáshibája okozza a problémát. A rossz tartás következtében a nyaki ív és a háti gerinc találkozásánál a kötőszövet és az izomzat felszaporodik és letapad. Szintén gyakori, hogy a csontritkulás következményeként a csigolyák magassága csökken, és ez vezet banyapúphoz. Az izom gyengesége vagy egyensúlyhiánya, ínszalag problémák és genetikai tényezők is szerepet játszhatnak az elváltozás kialakulásában.

Mennyi idő alatt alakulhat ki?

Változó. Általában ez egy lassú folyamat - rossz testtartás, állandó görnyedés és fej előrebukás - amitől púp alakulhat ki.

 

Az én tanácsom a cikk olvasóinak:

Minél régebb óta áll fenn az elváltozás, annál nehezebb kezelni, ezért itt is igaz, hogy jobb azonnal masszőrhöz fordulni a problémával. A masszázzsal a púp mérsékelhető és hosszútávon teljesen eltüntethető. Fontos odafigyelni a megelőzésre is, hiszen a rossz testtartás miatt bármikor újra kialakulhat.
Mindenkinek tudom ajánlani a nyak minél többszöri átmozgatását, amely történjen

LASSÚ MOZDULATOKKAL:
- a fej előre és hátra döntése
- a fej jobb és bal váll felett oldalra elnézése
- a fej jobb és bal vállra való eldöntése
- a fej körzése még lassabban történjen ezeknél is!