A GERINCSÉRV, MINT MOZGÁSSZERVI PROBLÉMA

 

A mozgásszervi problémák között előkelő helyet foglalnak el a gerinc betegségek, különösen a gerinccsigolyák közti porckorongok sérves elváltozásai.

A gerincsérv tünetei hasonlóak a lumbagó, isiáz és idegbecsípődés tüneteihez. Az orvosok néha nem is tesznek különbséget közöttük.

Porckorongsérvnek azt az állapotot nevezzük, amikor a rostos gyűrű elszakad, a puha kocsonyás anyag kitüremkedik, és leggyakrabban a kilépő ideggyököket tartalmazó csigolyacsatornában, vagy ritkábban középen a gerinccsatornában jelenik meg. 

Az első esetben egyoldali fájdalom, érzéskiesés jelentkezhet, a második esetben mindkét oldalra kisugárzó tünetek jöhetnek létre, sőt - ha ez a nyaki vagy háti szakaszon következik be - a gerincvelő is nyomás alá kerülhet. Ilyenkor az érintett szakasz alatti összes idegfunkció sérülhet, szélsőséges esetben a beteg mindkét lába megbénulhat, érzéketlenné válhat.

Ezek a fizikai, mozgásban korlátozó állapotok felhívják a figyelmemet arra is, hogy túlságosan is kihasználjuk a testünk. Nem pihenünk eleget, nem foglalkozunk a megterhelt izomzat, ízületek regenerálásával (bemelegítés, nyújtás, lazítás).

 

Az én tanácsom a cikk olvasóinak:

Megelőzésként nagyon sokat tud segíteni a helyes tartás megtanulása! Fontos mindig az izmok kilazítása, az ízületek és csontozat vérellátásának fokozása, amit a rendszeres mozgás mellett a masszázzsal lehet még támogatni. Gyulladásos állapotba TILOS masszíroztatni az érintett területet!