A ROSSZ TESTTARTÁS KÖVETKEZMÉNYEI

Az, hogy valakinek az élete során milyen lesz a testtartása, már egészen fiatal korban megmutatkozik. A legjobb, ha még ekkor korrigálunk rajta.
Viszont, ha már régóta görnyedten jársz-kelsz és a rossz testtartás már igencsak beidegződött, akkor csak hosszú és kitartó munkával lehet ellene tenni. Sajnos segítséghez a legtöbben akkor fordulnak, ha már fájdalmakat is okoz a probléma.

 

4 ok, amiért időben észre kell venni a rossz testtartásunkat:

Izomfájdalmak, izomsorvadás 

Normális esetben a testsúlyunk elbírásáért az egyes izomcsoportok más-más szerepet töltenek be: az egyik nagyobb, a másik kisebb teherbírással rendelkezik, ez így van rendjén. Viszont amennyiben a testtartásunk helytelen, ez a természetes egyensúly felborul és lesznek izmok, melyek kiesnek a szerepükből. Ez kétféleképpen következhet be: az egyik variáció, hogy az izomnak egyszerűen nem lesz feladata, így az előbb-utóbb elsorvad. Viszont ezzel egy időben egy másik átveszi a szerepét, ezért annak plusz munkája lesz, ami folyamatos izomfeszüléshez vezet majd, ami pedig fájdalommal jár.


Fejfájás, migrén

Fejfájás esetén sokan egyből gyógyszerekhez nyúlnak, pedig ez csak tüneti kezelés. A vissza-visszatérő probléma hátterében gyakran a helytelen testtartás áll. Az irodai munka, a számítógép előtti folyamatos görnyedés, a folyamatos gépjármű vezetés a test eldeformálódásához vezethetnek, ha nem mozgunk és nyújtózunk ki rendszeresen. Ritka, amikor a monitor és a billentyűzet jól van elhelyezve vagy az ülés a kocsiban beállítva, de általánosságban elmondható, hogy az emberek nem tudják felvenni és megtartani az egyenes háttal való ülést. A vállak gépelés során gyakran megemelkednek, a fej előrebillen, így a nyakban izomfeszülés alakul ki, beáll, majd később ez az állapot állandósul, ami fejfájáshoz, migrénhez vezethet. Ennek megelőzése érdekében két megoldást szoktak javasolni: tegyük a monitort szemmagasságba, a billentyűzetet pedig úgy, hogy a vállak a helyükön maradjanak. Ezen kívül fontos, hogy óránként álljunk fel, és nyújtózkodjunk 5-10 percig.


Kevesebb oxigén

Az állandósult, rossz testtartásnak komoly következményei is lehetnek. Ilyen például az, hogy a légzésünk nem lesz kielégítő, így kevesebb oxigén jut el a sejtekbe, szövetekbe, ami számos módon megmutatkozhat: fáradékonnyá és lehangolttá válhatunk, az anyagcsere és a vérkeringés lelassul, a bőr kiszárad, a salakanyagok nem távoznak kellő mértékben. Mindez további következményeket von maga után, tehát a helyes testtartásnak sokkal fontosabb szerepe van, mint hinnénk, mert több krónikus betegség is visszavezethető rá.


Mellkasi nyomás, szívpanaszok

Amennyiben görnyedt a testtartásunk, a belső szerveink összenyomódnak, ami megzavarhatja a létfontosságú szerveink működését, például a tüdőét és a szívét. Nem ritkán előfordulhatnak az évtizedek óta púposan élő embereknél szívritmuszavarok, ugyanis a rossz tartás összepréseli a rekeszizmot, és nem hagyja megfelelően pumpálni a szívet.


A helytelen testtartás következményei:

A megfeszített térd túlterheli a térdízületet, túlfeszíti a térdhajlatot, elveszi a munkát a comb és a fenék izmaitól, így azok egyre inkább elsatnyulnak.

Az állandó aszimmetrikus testtartás (ha az egyik lábra tartósan több súly nehezedik) miatt súlyos csípő-, térd- és bokaízület bántalmak alakulhatnak ki.

A púpos hát az esetek 95 százalékában a rossz tartás következménye, mert a hátizmok nem fejlődnek ki megfelelően.

A gerincferdülést a kamaszoknál leginkább az iskolatáska állandó egyoldali viselése okozza, ezért kell hátitáskát hordani.

A beesett mellkas és az előreesett váll miatt kisebb a tüdőkapacitás, így kevesebb oxigén jut a vérbe.

A legyengült izomzat, a csökkent állóképesség szintén gyakori következményei a helytelen tartásnak, hiszen a gyenge izmokba eleve kevesebb oxigén jut, tovább gyengítve azokat.

 

Az én tanácsom a cikk olvasóinak:

Kedves Szülők! Gyermekeiteknél a helytelen testtartást Nektek kell észrevenni időben, és szólni, rávezetni a gyerkőcöket a helytelen testtartás elhagyására.
A irodai munkát végzőknek ajánlom, hogy óránként szakítsák meg a munkájukat (természetesen csak ha kivitelezhető), a gép elől való felálláskor mozgassuk át magunkat 10-20 db nyújtott karú előre és hátra irányú karkörzéssel, hogy mozgást tudjunk beiktatni a munkánk során.
Akik pedig sokat vezetnek szintén alkalmazzák ezt a nyújtott karú karkörzést, minden elindulásnál és megállásnál (pl.: benzinkúton kávé, tankolás stb.).

A masszázs életünkbe való rendszeres beiktatásával pedig tovább segíthetjük a helytelen testtartás javítását!