A HELYES TESTTARTÁS ALKALMAZÁSA AZ ÉLETBEN

 

Miért van szükséged a helyes testtartásra? 

Nagyon ritka a gerincét szépen, egyenesen tartó ember, s éppen ezért feltűnő is. Különleges képességnek számít, pedig mennyire egyszerű!
A helyes testtartástól a tested jóval fiatalabbnak néz ki. A hatására jobban áramlik a testedben a vér és az energia, könnyebb a légzés és az emésztés, nem görcsölnek be a váztartó izmok, tehermentesül a térd és a csípő, sem a lábaidnak, sem a gerincednek nem kell többlet terhet viselniük.

 

Miért olyan kényelmetlen a helyes testtartás?

A helyes testtartás szokatlan, fárasztó, kényelmetlen lehet azoknak, akik már évek vagy évtizedek óta görbén állnak. Ennek oka a helytelenül kifejlődött izmokban keresendő. A rendszeres szoktatással, a hátizmok és hasizmok megerősítését célzó gyakorlatokkal ez a fárasztó érzés el fog tűnni, a korábbi tartási és egyensúly panaszokkal együtt.


A helyes testtartás kialakításának szabályai:

1. Kétirányú, szimmetrikus izomerősítés.
A has-, hát-, comb- és fenékizmok felelősek a helyes testtartásért. Ezek egymásra ható izmok, feszítő és hajlító, illetve közelítő és távolító izmok. A hasizmokkal együtt a hátizmokat, a csípőizmokkal együtt a farizmokat, a combfeszítőkkel együtt a combhajlítókat is edzeni kell a kiegyenlített izomerő és az optimális hajlékonyság elérése érdekében.

2. Alakítsd ki a helyes testtartást tudatosan.
Először is mindig próbáld meg egymáshoz igazítani a vállakat, a csípőt, a térdeket és a bokákat. Egy jó kis gyakorlat, ha naponta néhány percet háttal a falhoz állsz, vagy hanyatt fekszel a padlón, s közben rögzíted magadban az egyenes gerincoszlop érzetét.

3. Tükör, fotó és videó.
Szintén ajánlatos korrigálni a testtartást tükör, fotó és videó segítségével, mert így abszolút felfedhető, hol is van a probléma.


Az én tanácsom a cikk olvasóinak:

A helyes testtartást próbáljuk meg minél előbb beiktatni az életünkbe, akárhány éves korban is járunk. A rendszeres mozgás mindig legyen - minimum heti 2 alkalom, bármilyen mozgás vagy edzés, amibe belevágunk és megszeretünk; például: futás, fittness, jóga stb.-, mert az elősegíti az izmok, az ízületek és a csontok erősítését.

A teljes testmasszázs, ahol a karok és lábak is érintve vannak, fel lesznek frissítve szintén az egész testre hatással vannak, és ha másra nincs időnk vagy a család és munka többet nem enged, legalább ezt vegyük igénybe minimum egyszer havonta.